Какво е шпионски софтуер (spyware)
 


Въведение
Спайуер е съкращение от шпионски софтуер (Spyware - Spy Software). Както подсказва името, целта на този софтуер е събиране на различни данни от Вашият компютър и изпращането им на автора на злонамерения софтуер, без Ваше знание или позволение. Това може да включва: записване на натисканите клавиши, кражба на конфиденциална информация (пароли, номера на кредитни карти, PIN кодове и т.н), събиране на адреси за електронна поща, проследяване на навиците Ви при работа с компютъра и интернет, и много други. В допълнение, спайуерът се стреми да промени настройките на операционната система и браузърът така, че да намали сигурността им. Също така шпионският софтуер променя началната страница и търсещата система на браузъра, показва изскачащи реклами, пренасочва към злонамерени страници или се опитва да инсталира допълнителен злонамерен софтуер. Това неимоверно се отразява на компютърната система и тя става мудна, бавна, забива често, намалява се скоростта на интернет достъпа и се увеличава времето за зареждане на страниците.
Тъй като шпионският софтуер се използва със злонамерени цели, неговото присъствие в системата е скрито за потребителя, като откриването и премахването му може да се окаже трудна задача.
 

Как да разбера, че имам спайуер на моят компютър

Може би имате спайуер на Вашият компютър, ако:

Виждате изскачащи реклами, дори и да не разглеждате интернет страница;
Променена е вашата стартова страница на браузъра или страницата за търсене, без ваше знание;
Имате добавка към Вашият браузър, която не искате и трудно можете да я премахнете;
Изпълнението на ежедневните задачи на Вашият компютър отнема повече време от обикновено;
Вашият компютър често започне да замръзва и други.
 

Как спайуерът влиза в моят компютър
Има различни начини, по които спайуер или друг нежелан софтуер може да проникне във Вашият компютър. Най-често използваният метод е спайуерът да се инсталира с инсталирането на друг софтуер, който искате, като програма за споделяне на файлове през Интернет. Когато инсталирате нещо на Вашият компютър от голямо значение е внимателно да прочетете лицензното споразумение и изявлението за поверителност на Вашата информация. Понякога включването на нежелан софтуер в инсталацията на желан такъв е документирано, но чак в края на лицензното споразумение.
 

Как да се предпазя от заразяване със спайуер

Предлагам Ви няколко полезни съвета как да предотвратите заразяване със спайуер:

Използвайте съвременна антивирусна програма, съдържаща антиспайуер модул или дефиниции;
Проверявайте компютъра си често със специализирана антиспайуер програма;
Обновявайте често дефинициите на използваните от Вас програми за защита от злонамерен софтуер;
Направете правилни настройки на Вашият браузър, така че да повишите нивото му на сигурност;
Използвайте защитна стена, за да предотвратите изпращането на информация от спайуер;
Не натискайте върху препратки от изскачащи прозорци! Така можете да инсталирате спайуер на Вашият компютър. Затворете изскочилият прозорец като натиснете бутонът "X" в заглавната му лента, а не натискайте бутон Затвори (Close), ако има такъв;
Не сваляйте програми от непознати сайтове;
Бъдете изключително внимателни, когато се появи диалог, питащ Ви за извършването на определени действия! Ако не сте сигурни в действието, по-добре натиснете "No" или затворете съобщението от бутонът "Х" най-горе в дясно на заглавната лента;
Не следвайте съмнителни линкове, които ви предлагат антивирусни и анти-спайуер програми! В този случай вместо да се предпазите от спайуер е възможно да се заразите с такъв.
 

В днешно време се развиха много видове нежелан софтуер, който може да се класифицира като Спайуер. Някои от тях не са опасни за системата, но други могат да я разрушат напълно. Предпазването на компютъра от спайуер е толкова важно колкото и предпазването му от вируси! За целта има специализирани програми, които засичат и чистят спайуерът. Също така всяка съвременна антивирусна програма има възможност за засичане и изтриване на подобен род софтуер. Динамичното развитие на нежеланият софтуер обуславя и динамичното развитие на антивирусният и анти-спайуер софтуерът, за да може да се отговори адекватно на новите заплахи!

 

 

 

© 2014 Tigertron™
/Иван Георгиев/

http://tigertron.free.bg/

Copyright (Условия за копиране):

Забранява се копирането и/или използването на статията или на части от нея за каквито и да било цели без знанието и изричното позволение на автора.
С неразрешеното от автора (Иван Георгиев) използване на материали и текстове от сайта се задължаваме към Иван Георгиев с 5000 (пет хиляди) USD/ден.